Bildiklerimizi paylaşmak;
Habire para harcıyoruz. Dipsiz kuyu gibi belki ama en buyuk keyfimiz ve moral kaynağı teknelerimiz. Denenmiş pahada hafif ama faydada büyük yaşanmışlıklarımı paylaşmak isterim.
Genelde teknede nem sorunundan sıkılmış durumda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Peki çözümler neler olabilir?
– Yapı marketlerde satılan nem ve nemden ötürü oluşan kokuları absorbe eden nem alıcı tozlar mevcut. Ben bu ürünlerden uzun zaman kullandım. Yapı marketlerde 450 gramlık paketleri 6 lira civarında ve 3-4 ay gidiyor. Tek sorun bu malzemenin tutucusu olan dandik plastikten süzgeci 20 küsür Liraya satmları. Teknem Maşallah’ta önceleri bir adet kullanırken son çözümümüm sayesinde sintine ve kıç altında olmak üzere artık 3 adet kullandım. Daha ekonomik çözüm ne derseniz; Ne alırsan 1 Liracıya gidin ve ufak boy bir plastik kevgirlerden alın. Bu jelleri kevgire yerleştirin otomatikman 38 TL kardasınız. Teknemde nemli günlerde haftada ünite başına 3/4 su bardağı nemden oluşan su boşaltırdım. Ne kadar hissetmesenizde, deniz ortamında nem kaçınılmaz. Ayrıca tekneye girdiğinizde tekne nem yerine mis gibi kokuyor. Bir diğer, daha iyi ve şimdilerde kullandığım çözüm ise elektrikli nem alıcıları ki üstünlükleri tartışılmaz. Bu nem alıcıların haznesi su ile dolduğunda otomatikman cihazı devre dışı bırakıyor.Bunun üstesinden gelmek için, su haznesine açıkan bir delik ve hortum yardımı ile biriken nem suyunu sintineye tahliye edebilirsiniz. Sintine pompası otomatiği devreye girerek suyu sintineden düzenli olarak tahliye edebilir ki özellikle yaz aylarında bu cihazlar günde 20 littrye kadar nem çekebilir ortamdan.
– Ucuz sarfiyatsız bilgisayar fanları: Teknenin kritik yerlerine yerleştirilen ve 0.2A akım çeken bilgisayar fanları hava sirkülasyonu yapıp her yerin kuru kalmasını sağlıyor. Bu fanların tanesi ortalama 2 TL. Çektikleri akım ise komik. Fakat dar yerde minicik bir hava devirdaimi bile ciddi bir nimet ve aküden güç yememeside cabası.
– Jel olup genelde mor kutulu jel koku alıcı parfumlerinden tekneye 2 tane yerleştirin. (tanesi 4 lira ve 2 ay gidiyor.) Ben bu ürünü keşfetmeden önce klasik Ernet kullanıyordum ama hep alıştığımız tuvalet kokusu vardı içeride. Şimdi tekneye geldiğimde mis gibi menekşe kokuyor.
– Rutubeti seven kakalaklar ve karıncalara karşı, teknede minick böcek yada karınca olabilecek zula kısımlara eski bir melamin ya da plastik fincana mazota batırılmış minicik bir pamuk koyun. Emin olun kımıl zararlılarından bir tanesi bile kalmayacak. Ayrıcaminik plastikli karınca yemleri de yaz aylarının vazgeçilmesi.
– Mazot dolum deponuzun lastik contasını mutlaka kontrol edin veya periyodik aralıklarla değiştirin. Aşınan conta genelde güverte üsütnde ve serpintiden deniz suyu alacak olan dolum ünitesinden depoya su girmesine sebep olur ve motorda tatsız arızalara yol açabilir ve tecrübemle sabittir.
– Mazot deposundan su separatörüne mazot gelen ince borularda zamanla katılaşma veya çamurlanma riskine karşı yapı marketlerin marketlerin yanı sıra nalburlarda da bulabileceğiniz helezonik sustalardan (15 TL) alın ve bu boruları temizleyin. İçinden ne tür çamur ve pas çıktığını gördüğünüzde inanın şaşıracaksınız. Bunlar kalbi beslyen damarlardaki kollestrol gibi.
Gönülden isteyen herkesin denizde yüzen bir tahtası olması dileklerimle,
Hakan Zorlu